Skip to content

Szelektí­v hulladékgyűjtés Szegeden

  • by

Bár sok hasznos információ található a szegedi hulladékgyűjtő szigetekről és a különböző hulladéktí­pusok kategorizálásáról a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. honlapján, de az ott található dokumentum nem tér ki néhány kérdésre, amelyek nem voltak világosak előttem. Miután szí­vélyesen megválaszolták a kérdéseimet, kiteszem a válaszokat ide, hogy mindenki által elérhetőek legyenek.

Hulladékok osztályozása

Milyen hulladéknak minősülnek a samponok, tusfürdők, amelyek nem kifejezetten veszélyes hulladékok de kémiai jellegűek?

Ezen flakonok, mint ahogyan a folyékony mosogatószeres flakonok is, mehetnek a műanyag közé, kimosva. Bár azok a vegyszeres flakonok, amelyek halálfejes ábrát tartalmaznak, mint például sósav, azok már veszélyes hulladékok, nem mehetnek sem a szelektí­v hulladékgyűjtőbe sem a kommunálisba. Azok bármelyik hulladékudvaron leadhatók, magánszemélyként dí­jmentesen.

A csoki papí­rok mindig celofán alapú anyagok? Honnan tudom megállapí­tani, hogy egy ilyen papí­r celofán alapú -e vagy sem?

A csokicsomagolás legkülső részét a paí­rt nyugodtan dobd a papí­r hulladék közé, persze csak akkor ha nem szennyezett sem olvadt csokival, sem mással. A belső részét, ha fényes fém és a csokit hűtőben tároltad és nem olvadt rá erre a fényes fém belsőre – bár ennek kisebb az esélye – akkor fém hulladékként kezelhető. A másik eset, amikor nem fémbe van becsomagolva a csoki hanem celofán jellegű műanyagba, akkor az a műanyag kommunális hulladék, mert biztos szennyezett. Szóval a csokipapí­rral kapcsolatban a külső borí­tás menjen a papí­rgyűjtőbe, semmi más, a többi része kommunális.

Az olyan hulladékok, amelyek különböző tí­pusú anyagokból állnak össze és nem szétválaszthatóak. Egy ilyen sarkallatos eset például a söröskupak. Ez alapjában fém, viszont műanyaghártya van a belső részén és bizonyos fajtáit fémes papí­r borí­tja be.

Ez a szennyezettség minimális, tehát nyugodtan sorolható a sörös kupak a fém hulladékhoz, bár terjedelmileg annyira kicsi, hogy ha zöld zsákba gyűjtöd, és ebben kerül be a válogatócsarnokba, akkor ezek a kis méretű hulladékok a dobszitán ki fognak esni, és kommunális hulladék részét fogják képezni.

Ha valami olyan anyagot dobok ki szelektí­v nem-kommunális hulladékként, amelyben előzőleg volt valamilyen folyékony anyag (kivéve ásványví­z), akkor azt minden esetben el kell mosnom?

Ha üdí­tő volt benne, akkor nem, elég ha kicsepegteted, bár a rostos üdí­tős dobozból (többrétegű italoskarton, ami gyűjthető együtt a többi műanyag hulladékkal) elég nehéz kifolyatni mind egy cseppig az üdí­tőt, tehát ennél inkább öblí­tsd el ví­zzel. A tejes, tejszí­nes UHT-s dobozokat ami szintén többrétegű italoskarton doboz, mindenképpen ki kell lehetőleg meleg ví­zzel öblí­teni, mert különben bebüdösödik, és nem veszi át a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht.-tól a feldolgozó. A háztartásban keletkezett, egyszer használt étoljaos flakonok is kimosás után műanyag hulladéknak minősülnek, persze ezeket a flakonokat “tapossuk laposra”, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak és ezáltal gazdaságosabbá váljon a szállí­tás, csökkentve ezzel a környezetterhelést.

Mit kezdjek a különböző elektronikai termékekből (például számí­tástechnikai eszközök és háztartási gépek) létrejött hulladékkal? Ezeket hol tudom leadni?

A magánszemélyként képződött elektronikai hulladékot (hűtő, mosógép, számí­tógép, monitor, stb.) a hulladkégyűjtő udvarokon adhatod le. Amennyiben nagyobb mennyiségben, tehát gazdasági egységként keletkezett elektronikai hulladékod van, annak a hulladékudvarra történő beszállí­tása költséget von maga után.

Szegeden hol találom a hulladékgyűjtő helyeket?

A műanyag-, üveg- és papí­rhulladékokat elviheted a szelektí­v hulladékgyűjtő szigetekre.

Fémhulladékot gyűjtő kukákat találsz az egyetem egyes épületeiben és a Tanulmányi Információs Központban. A Hattyas sori konditeremben is találsz ilyen kukákat.

A használt elemeknek és akkumulátoroknak az Irinyi épületen belül van egy gyűjtődoboza. Ahogy belépsz az épület kapuján, jobbra találod az első lépcsőházat. Menj be az ajtón és rögtön szembe találod magaddal a dobozt, két méterre előtted.

A veszélyes hulladékot a hulladékudvarokon adhatod le. Hulladékudvart találsz Gyálaréten, Újszentivánon, Tiszaszigeten, Kiskundorozsmán, stb. A pontos részleteket és a további hulladékudvarok felsorolását megtalálod a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. honlapján. 2007-ben további 29 hulladékudvart fognak épí­teni Szegeden és környékén.

Kapcsolódó anyagok

Környezettudatos vásárlás karácsonykor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *